Ingroeiende nagels

Ingroeiende teen nagels (vaak de grote teen nagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. 

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels 

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teen nagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.  Verkeerd knippen , als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat een verlichting vanwege druk vermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teen nagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veel gemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Verloop

In veel gevallen speelt meer dan één van deze factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling

Ingroeiende nagels kunnen worden behandeld door middel van meerdere technieken.

Soms kan ik met composiet, gel/acryl of tamponage materiaal al voldoende verlichting geven.

Of wat uitgebreidere nagelregulatie.

Dit kan doormiddel van een nagelbeugel, ( orthonyxie ). Hiervoor gebruik ik de  UniBrace, de “alles-kunner” nagelbeugel. De UniBrace is een nagel beugel systeem met oneindige mogelijkheden. Het verandert de vorm van uw ingroeiende nagels op een zachte meer geleidelijke manier.

En ik werk onder andere met een innovatieve techniek, de Arkada methode. Het geeft op een rustige manier de mogelijkheid om ook ingroeiende nagels in een ver gevorderd stadium te corrigeren. Dit door middel van een prachtig instrument de Arkada kubus.  Met behulp hiervan kan ik rustig uw nagel rechter trekken en dit fixeren met een speciale acryl. de nagel is direct rechter en ziet er natuurlijk uit. De pijn is direct verdwenen. 

Pedicasa

“Ik zou deze behandeling aanraden aan iemand anders. Het heeft zeker effect gehad.”